Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Végítélet

A Végítélet kártyája könnyen félreérthető, ha elnevezéséből indulunk ki. Az ítélethez, különösen az itt szereplő végítélethez elsősorban a büntetés, a kárhozat, és ebből adódóan a félelem és rémület kapcsolódik. A kártya jelentése viszont mindig csak szimbólumai, illetve a mögötte rejlő lelki és mitológiai képek alapján értelmezhető. Az itt ábrázolt feltámadás a megváltás megragadó élményét szemlélteti, az eddig eltemetett vagy fogva tartott dolgok felszabadulását mutatja, hogy az igaz, az isteni kiemelkedik a börtönök sötétjéből és napfényre kerül. Ez bizonyítja a kártya boldogító jelentését. Az önmagunkká válás útján a döntő lépést jelképezi, az alkímiai változások sikeres folyamatát, mely az alacsonyabb rendűből magasabb rendűt alkot. Hétköznapi szinten a felszabadulás minden formáját jelenti: szabadulást a gondoktól, a szükségtől, hálátlan helyzetekből és kapcsolatokból, gátlásoktól és félénkségünktől. Továbbá utalhat arra is, hogy a kártya által jelzett szándékunkban igazi "kincs" rejlik.

 

Átalakulás, elszámolás a múltbéli „tettekért”, újraértékelés és megújulás, beteljesedés… Fordulópont következhet az életedben, valami olyan új kezdődhet, amit be kellene illeszteni a régi életed keretei közé, vagy teljesen új irányt kellene szabnod. Itt az ideje eldobni a régi értékeket, és új értékrendet alakítani.
Ez feszült időszakot jelenthet, de pontosan ez hivatott arra, hogy bekövetkezzen a fordulópont az életedben. Hogy megnyílhasson az új világod, új arcod, megújult életed. Meglehet ez által az ambícióid is változni fognak, amit mostanáig fontosnak tartottál, most már kevésbé lesz az. Ettől több energiád, több életerőd lesz… könnyebben gyűröd az utadba kerülő nehézségeket. Sokkal bölcsebben fogod szemlélni a világot, de ugyanakkor sokkal energikusabban. Megoldódhatnak a régi problémáid és az önmegvalósítás, beteljesülés felszabadító útjára léphetsz…