Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erő

Az Erő kártyája bizonyos értelemben rokonságot mutat a Mágussal (I). Mint ott, itt is titkos, mély, belső harmónia a különleges erő alapja. Amíg a Mágus befolyásoló hatalma a tudatos és tudatalatti erők harmóniáján alapul, addig ezen kártya életereje, bátorsága és szenvedélyessége a civilizált embernek saját állati természetével való kibékülését fejezi ki. Ezt hatásosan ábrázolja a mítosz Gilgames és korábbi ellensége, Enkidu barátságában. Ez a kártya egyértelművé teszi, hogy ösztönlény valónkat nem rejthetjük sápadt erények mögé, hanem nyíltan szembe kell néznünk a bennünk élő, néha félelmetes archaikus erőkkel, azokat szeretettel elfogadva, gyöngéd erőszak útján kell lassanként megszelídíteni. Ily módon nemcsak ezek az őserők állnak rendelkezésünkre, hanem mindazon erőtartalékaink, melyeket eddig ösztöneink elnyomására fordítottunk.

A lényege nem a fizikai erőfitogtatásban rejlik, hanem a belső erőben. Abban a bátorságban, amellyel nyugodtan szembenézhetsz a problémáiddal, külső "fenyegetettségekkel". . .
Ez a kártya arra figyelmeztet, olyan mozzanat van készülőben az életedben, amikor felejtésre, megbocsátásra, toleranciára lesz szükség. . . amikor nyugalommal kellene lereagálni saját, vagy mások dühét. Ha mások az őrületbe kergetnek, ne feledd, ez a saját gyengeségedet jelenti. . . Az igazi erő most nem abból származik, hogy valami külsődleges cél felé rohansz, hanem hogy önmagadat vagy képes legyőzni és a problémáidat a saját személyiség formálásod által oldod meg. . .
Igyekezz összhangba hozni az érzelmet és az értelmet, vigyázz ne ess az ösztöneid, vagy a vágyaid rabságába. Ha nem tartasz mértéket és nem törekszel az egyensúlyra az építő energiák rombolóba csaphatnak át.
Szenvedélyes, aktív, viharos, izgalmas időszak lehetőségét is jelzik a lapok akár a szerelem területén is. . . :)) De azért próbáld megteremteni a harmonikus összhangot a megfontoltság és a szenvedély között.